
ukusno
Jugoslovenski recept za kačamak: Srbi su oduvek tamanili ovo jelo, a kada ga jednom ovako spremite poželećete opet
Srpska kuhinja obiluje jelima od kukuruznog brašna, a jedno od omiljenih je jednostavan, domaći kačamak koji se priprema očas posla.
Kačamak je tradicionalno jelo kojem popularnost ne jenjava, a na našim prostorima je poznat pod mnogim imenima.
U Hrvatskoj i Sloveniji ga zovu pura, mamaljiga ili žganjci, a iako ih mnogi mešaju, kačamak se od palente razlikuje po tome što se priprema isključivo od belog brašna.
Reč "kačamak", inače, potiče od turskog kaçamak, što znači "kaša".
Sastojci:
- 300 g kukuruznog (belog) brašna
- 1 litar vode
- 3 kašičice soli
- 1 kašika svinjske masti
- beli kravlji sir
Priprema
Stavite vodu da provri, pa dodajte so i smanjite vatru na tiho.
Ubacite brašno energično mešajući varjačom, pa kuvajte sve dok kašika ne ostavi trag na dnu šerpe.
U odvojenoj šerpici otopite svinjsku mast, pa je vrelu spajte preko kačamaka i dobro promešajte.
Preko izrendajte kravlji sir.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!