Jugoslovenski recept za kačamak: Srbi su oduvek tamanili ovo jelo, a kada ga jednom ovako spremite poželećete opet
Foto: Dejan Krsmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

ukusno

Jugoslovenski recept za kačamak: Srbi su oduvek tamanili ovo jelo, a kada ga jednom ovako spremite poželećete opet

Srpska kuhinja obiluje jelima od kukuruznog brašna, a jedno od omiljenih je jednostavan, domaći kačamak koji se priprema očas posla.

Objavljeno: 18:36h

Kačamak je tradicionalno jelo kojem popularnost ne jenjava, a na našim prostorima je poznat pod mnogim imenima.

U Hrvatskoj i Sloveniji ga zovu pura, mamaljiga ili žganjci, a iako ih mnogi mešaju, kačamak se od palente razlikuje po tome što se priprema isključivo od belog brašna.

Reč "kačamak", inače, potiče od turskog kaçamak, što znači "kaša".

Sastojci:

  • 300 g kukuruznog (belog) brašna
  • 1 litar vode
  • 3 kašičice soli
  • 1 kašika svinjske masti
  • beli kravlji sir

Priprema

Stavite vodu da provri, pa dodajte so i smanjite vatru na tiho.

Ubacite brašno energično mešajući varjačom, pa kuvajte sve dok kašika ne ostavi trag na dnu šerpe.

U odvojenoj šerpici otopite svinjsku mast, pa je vrelu spajte preko kačamaka i dobro promešajte.

Preko izrendajte kravlji sir.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.